اعتماد شبکه پرهام

رنگ بندی کابل شبکه به صورت استاندارد چگونه است ؟ معرفی 4 کابل شبکه

رنگ بندی کابل شبکه یکی از مهم ترین نکات در پیاده سازی و اجرای شبکه است که تکنیسین‌ ها در هنگام اجرا پروژه باید رعایت کند. این کابل‌ها برای اتصال دستگاه‌های مختلف مانند سرورها، روترها، سوئیچ‌ها و کامپیوترها استفاده می‌شوند. کاربرد این کابل‌ها در شبکه اینترنت رایج‌ترین مورد استفاده از آنهاست.

کابل های شبکه در انواع مختلف و با کیفیت ‌‌های متنوع و با دو جنس مس یا فیبر نوری تولید می ‌شود. مدیریت انتقال داده ها در شبکه بر اساس رنگ های به هم تابیده شده انجام می گیرد. شناخت رنگ‌ ها و استاندارد کابل شبکه در پیاده سازی شبکه به شما کمک می‌ کند تا انتخاب مناسب تری در اجرای شبکه داشته باشد. یعنی شما باید برای تشخیص نوع کابل شبکه اول از همه استاندارد کابل شبکه را بررسی کنید که از طریق رشته سیم های داخل کابل مشخص می شود. کابل های شبکه از چهار زوج رشته به هم تابیده شده تشکیل می شود که هر کدام از رنگ ها نقش خاصی در انتقال داده ایفا می کند.

رنگ بندی کابل شبکه به صورت استاندارد

رنگ های اصلی کابل:

سبز، آبی، نارنجی، قهوه ای

رنگ های فرعی کابل:

سفید سبز، سفید آبی، سفید نارنجی، سفید قهوه ای

وظایف رنگ های کابل شبکه 

در کابل های شبکه هر کدام از رنگ ها وظیفه خاصی به عهده دارند که عبارت اند از:

زوج سیم سفید نارنجی و نارنجی: عمل دریافت دیتا را انجام می دهند.

زوج سیم سفید آبی و آبی: تبادل داده های که حاوی صدا و صوتی هستند.

زوج سیم سفید قهوه ای و قهوه ای: این دو سیم نقش کمک را دارند.

زوج سیم سفید سبز و سبز برای ارسال سیگنال ‌های مثبت و  انتقال سیگنال ‌های منفی به کار می رود.

انواع کابل شبکه

انواع کابل شبکه از لحاظ جنس و کارایی به چند دسته تقسیم می شوند که در زیر به چند مورد که کابرد بیشتری دارند اشاره و نوضیح مختصری ارائه می کنیم.

کابل Unshielded Twisted Pairs (UTP)

در این نوع کابل‌ که ساده ‌ترین نوع از کابل‌ های زوج به هم تابیده (Twistet Pair) می ‌باشد برای کاهش قیمت آن از هیچ‌ گونه روکشی برای محافظت از رشته سیم‌ های به هم تابیده استفاده نمی‌ شود. این نوع کابل دارای ۸ رشته سیم است که به صورت ۴ جفت در کنار هم قرار می‌ گیرند و از ۴ رنگ اصلی آبی، نارنجی، قهوه‌‌ای و سبز بهره می ‌برند.

کابل Screened Fully shielded Twisted Pair (SFTP)

کابل STP مخفف عبارت Screened Fully shielded Twisted Pair است. این نوع خاصی از کابل است که از نسخه های مختلف محافظ فلزی برای جلوگیری از تداخل خارجی در ایجاد اختلال در سیگنال های منتقل شده از طریق سیم ها استفاده می کند. این شامل روش های استفاده شده توسط چندین کابل دیگر برای دستیابی به حداکثر حفاظت است. برای جلوگیری از تداخلات الکتریکی از کابل های شیلددار استفاده می شود.

کابل کواکسیال  ( Coaxial)

این نوع کابل اگرچه به نام کابل شبکه شناخته می‌ شود ولی برای راه ‌اندازی شبکه استفاده نمی‌ شود و بیشتر در آنتن ‌های دیجیتال یا آنالوگ کاربرد دارد. در داخل کابل کواکسیال یک کانال فیزیکی به کار رفته است که دارای یک هادی فلزی است و با یک عایق و محافظ رسانا پوشانده شده است. ضمناً هسته مسی که در مرکز این کابل استفاده شده است وظیفه انتقال دیتا را به عهده دارد و تحت محافظت لایه ‌های خارجی قرار دارد.

کابل فیبر نوری (Fiber Optic)

وقتی نیاز به انتقال اطلاعات با سرعت بسیار بالا و یا انتقال اطلاعات بین ساختمان‌ ها در فواصل دور داشته باشید باید از کابل فیبر نوری استفاده کنید. استفاده از این نوع کابل به دلیل تقاضای جهانی برای افزایش سرعت اینترنت به شدت رو به افزایش است.

استانداردهای رنگ بندی کابل شبکه

سوکت های شبکه دارای 8 پین هستند که برای اتصال انواع کابل شبکه و برای برقراری ارتباط بین دو طرف کابل و ایجاد ارتباط بین دو دستگاه استفاده می شود. قرار گیری رشته های سیم در داخل سوکت شبکه و بین پین های سوکت و کیستون شبکه باید طبق ترتیب خاص و استاندارد تعریف شده پانچ شود. در صورت رعایت نکردن این ترتیب باعث ایجاد مشکل در برقراری ارتباط می شود.

در زیر به چند مدل از استاندارد های پر کاربرد که هنگام پانچ سوکت شبکه و نصب کیستون شبکه باید رعایت شود اشاره می کنیم.

استاندارد سوکت زدن کابل شبکه

دو نوع استاندارد کلاس A و B تعریف شده است که تمامی تکنسین های شبکه هنگام نصب سوکت و کیستون ملزم به رعایت آن هستند. در زیر به معرفی نوع کلاس ها و ترتیب رنگبندی سوکت ها اشاره و نحوه برقراری ارتباط بین کلاس ها توضیح داده می شود.

استاندارد  T568A

این استاندارد از زمان استفاده‌ از کابل ‌های cat5 رواج پیدا کرده است که از این استاندارد در اغلب نقاط دنیا مثل کشور های اروپایی و تمام تاسیسات دولتی ایالات متحده استفاده می شود. در شبکه های پیاده شده در کشور خودمان نیز کم و بیش از این نوع استاندارد استفاده شده است. در استاندارد کلاس T568A سیم ‌های سبز و سبز سفید، وظیفه‌ی انتقال داده و سیم ‌ها نارنجی و نارنجی سفید وظیفه‌ی دریافت داده را دارند. مابقی سیم‌ ها بدون استفاده هستند. که در شکل زیر ترتیب قرارگیری سیم ‌های شبکه در سوکت با استاندارد T568A نمایش داده شده است.

سوکت با استاندارد T568A

استاندارد  T568B

این استاندارد بعد از معرفی نسل 6 کابل های شبکه و جایگزین شدن نسل قدیمی معرفی و کاربردی شد. البته استاندارد T568B  کاملا جایگزین T568A نشده و کماکان شبکه ‌هایی هستند که از T568A استفاده می ‌کنند. اما شبکه‌ های جدید و نو پا اترنت اکثرا با استاندارد کلاس T568B اجرا و پیاده سازی  می شوند. همانند کلاس A  در کلاس T568B هم از چهار زوج سیم برای ارسال و دریافت داده ها استفاده می شود که عبارتند از: نارنجی و نارنجی سفید برای انتقال داده و سبز و سبز سفید برای دریافت داده. سایر رشته‌ سیم ‌های داخل کابل بدون استفاده هستند. در شکل زیر ترتیب قرار گرفتن رشته‌ سیم‌ ها در استاندارد T568B نشان داده شده است.

کابل شبکه مستقیم  (Straight)

در این نوع کابل ‌های شبکه مستقیم، ابتدا و انتهای کابل با ترتیب رنگی مشابه ضرب می شوند. پچ کورد ‌های آماده در بازار نیز از این نوع رنگبندی استفاده می نمایند. هرگاه هدف اتصال یک دستگاه کامپیوتر به یکی از تجهیزات شبکه‌ ای (مانند سوئیچ، روتر، اکسس پوینت یا …) باشد از این نوع کابل استفاده می شود.

در شکل زیر ترتیب قرار گرفتن رشته‌ سیم‌ ها در استاندارد کابل مستقیم Straight نشان داده شده است.

کابل کراس اور (Crossover)

کابل شبکه کراس اور به کابلی گفته می شود که دو سر کابل از استاندارد های متفاوتی تشکیل شده باشند. یعنی اگر یک طرف کابل از استاندارد T568B استفاده شده باشد، طرف دیگه باید با استاندارد T568A سوکت نصب شده باشد. در واقع باید فرستنده ‌ها و گیرنده‌ های دو سر کابل با هم عوض شده باشند. از این نوع کابل در وسیله هایی مانند اتصال دو عدد کلاینت به هم دیگر استفاده می شود.

در شکل زیر ترتیب قرار گرفتن رشته‌ سیم‌ ها در استاندارد کابل کراس اور Crossover نشان داده شده است.

کابل رول اور Rollover

در حالی که یک کابل کراس ‌اور، جفت‌ سیم ‌های انتقال و دریافت را معکوس می ‌کند، یک کابل رولینگ همه سیم ‌ها را بدون در نظر گرفتن اینکه آنها در چه زوایایی جفت شده‌ اند، معکوس می‌ کند. با یک کابل رول‌اور، این‌گونه به نظر می‌ رسد که انتهای کابل یک تصویر آینه/قرینه از طرف یکدیگر است، درست به همان شکلی که در تصویر زیر نشان داده شده است.

کابل ‌های Rollover، همچنین به نام کابل ‌های کنسول، برای اتصال یک کامپیوتر به پورت کنسول یک روتر استفاده می ‌شوند. روترها دارای دو نوع پورت مختلف هستند که پورت اترنت و پورت کنسول نام دارد. پورت ‌های اترنت اجازه برقراری ارتباط با شبکه را داده و همچنین برای ساخت شبکه‌ های محلی از طریق روتر استفاده می ‌شوند. پورت کنسول روتر برای برقراری ارتباط با خود روتر، همانند زمانی که پیکربندی دستگاه در حال تغییر است استفاده می‌ شود.

رنگ‌بندی کیستون شبکه

استفاده از نوع کیستون در پیاده سازی پروژه های شبکه و دوربین مدار بسته بر اساس نوع شبکه و نیاز کاربران از اهمیت بالایی برخوردار است. در پیاده سازی پروژه های شبکه و دوربین مدار بسته استفاده از نوع کیستون بر اساس نوع و نیاز کاربران  بر اساس پهنای باند و سرعت انتقال سیگنال‌ و داده‌ ها از اهمیت بالایی برخوردار است.کیستون به همراه باکس می ‌تواند روی کار یا در بخش زیرین آن استفاده شود. کیستون های هوجود در بازار بر اساس کارایی و نوع به مدل های مختلف تقسیم میشوند به برخی ها برای پانچ کردن نیاز به آچار پانچ هستند بعضا از موارد هم بدون نیاز به ابزار خاصی پانچ و ارتباط را برقرار می کنند.

کیستون بر اساس نوع کابلی که به آن متصل می ‌شود در دو نوع CAT5 و CAT6 و  Cat7در بازار پیدا می ‌شود. کیستون ‌ها نیز با توجه به کاردکشان و محل مورد استفاده رنگ ‌بندی‌ های مشخصی دارند. برای برقراری ارتباط بین کابل ها باید رنگبندی کلاس های A و B در سمت کیستون هم رعایت شده باشد.

رنگ بندی کابل شبکه cat5

برای اتصال کابل شبکه rj45 دو روش cat5 و cat6 وجود دارد. در این نوع کابل های شبکه تفاوت چندانی از تظر ظاهر و عملکرد با هم ندارند. به طور مثال مغزی کابل شبکه cat6 نسبتا قطورتر ازسری های cat5 است. برای اتصال cat5 به کانکتور rj45 معمولا از استاندارد رنگ بندی T568A استفاده می‌ شود.

رنگ بندی کابل شبکه cat6

برای اتصال کابل شبکه cat6 به کانکتور rj45 که یک کانکتور مخصوص شبکه است، اکثرا از روش استاندارد  T568B  استفاده می‌ شود. این کابل‌ ها جدید تر از کابل‌ های cat5 هستند. جالب است بدانید رنگ کابل‌ های موجود در cat5 و cat6 تفاوت چندانی با هم ندارند. با این حال آن‌ ها را با روش‌ های گوناگونی به کانکتور متصل می‌کنند.

نحوه اتصال و ترتیب رنگبندی در کیستون شبکه

گروه A در سمت راست کیستون به ترتیب رنگ های نارنجی، سفید نارنجی، سبز و سفید سبز پانچ می شوند و در سمت چپ، رنگ ‌های آبی، سفید آبی، قهوه‌ ای و سفید قهوه‌ ای می ‌گردد. در گروه B نیز رنگ ‌بندی کیستون‌ ها در سمت راست کیستون، سبز، سفید سبز، نارنجی و سفید نارنجی هستند و در سمت چپ نیز رنگ‌ های آبی، سفید آبی، قهوه ‌ای و سفید قهوه ‌ای را شامل می ‌شود.

در رابطه با رنگ کابل شبکه در وبسایت serverrack24.com آمده است که :

As mentioned earlier, keystones have an LSA strip with two color codes, labeled A and B. In Europe, the B standard is always used. Therefore, when connecting a solid cable to the keystone, you should follow the color order indicated with B

سخن نهایی

همانطور که در این مقاله مطالعه کردید کابل شبکه و کابل کشی شبکه کاری تخصصی است؛ ما در شرکت اعتماد شبکه پرهام با استفاده از آخرین تکنولوژی روز و مجرب ترین متخصصین این حوزه، صفر تا صد کار شبکه اعم از بررسی، طراحی، فروش تجهیزات، اجرا، تعمیر، فیوژن، تعویض، پس کشی و هرگونه کار پسیو و اکتیو را با استفاده از به روز ترین و پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا انجام می دهیم.

ارتباط با ما:

جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در شرکت اعتماد شبکه پرهام به روش های زیر تماس بگیرید.

شماره تماس:02188856132

موبایل: 09398866797

امتیاز
خروج از نسخه موبایل