مقالات

کابل پچ کورد چیست ؟ معرفی انواع آن

کابل پچ کورد

پچ کورد شبکه چیست؟

پچ کورد شبکه همان کابل شبکه است با این تفاوت که به دو سر آن سوکت متصل شده است. پچ کورد شبکه (Patch Cord) یکی از تجهیزات اساسی پسیو شبکه است که به منظور متصل کردن اجزای یک شبکه به کار می رود. این تجهیزات ممکن است سوییچ، کامپیوتر، پچ پنل و … باشند. پچ کورد ها برای انتقال صدا و تصاویر هم به کار می روند اما منظور ما در اینجا پچ کوردهای از نوع زوج تابیده شده (Twisted pair) است که به آن‌ها پچ کورد شبکه می گویند. پچ کورد شبکه در واقع یک کابل شبکه کوتاه (از ۰٫۵ تا ۲۰ متر) است که در دو سر آن یک سوکت با استاندارد RJ-45 نصب شده است.

انواع پچ کورد مسی

از آنجا که پچ کورد طول مشخص از کابل شبکه است، انواع تقسیم بندی های کابل شبکه را برای پچ کوردها نیز می‌توان به کار برد. همانند کابل های شبکه، پچ کوردها به طور استاندارد از لحاظ پهنای باند و نرخ انتقال داده ها به دسته های Cat1 تا Cat8 تقسیم می‌شوند. در جدول زیر اطلاعات مربوط به هر کدام از این دسته ها را مشاهده می‌کنید. دقت کنید که پچ کوردهای Cat1 تا Cat4 دیگر در شبکه های کامپیوتری کاربردی ندارند و منسوخ شده‌اند، به طور کلی پچ کوردهای Cat5e، Cat6 و Cat6a بیشترین کاربرد را دارند. پچ کورد ها در انواع Cat5e ،Cat6 ،Cat6a و Cat7 موجود هستند که این دسته بندی نمایانگر سرعت این محصولات است.

همچنین روکش این محصولات می تواند از جنس PVC یا LSZH باشد. روکش LSZH مقاومت بسیار خوبی نسبت به آتش سوزی دارد و از خوردگی و پوسیدگی کابل جلوگیری می کند. از مزایای این نوع پوشش می توان به ایجاد دود و شعله کم در هنگام سوختن و سمی نبودن دود حاصل از سوختن (بر خلاف روکش PVC) اشاره کرددر واقع پچ کوردها از لحاظ مقاومت در مقابل نویز و همچنین نوع شیلدی که دارند به صورت زیر تقسیم بندی شده اند:

  • پچ کوردهای U/UTP یا UTP: این نوع پچ کورد شبکه دارای شیلد یا فویل نمی باشند و سوکت های آن نیز هیچ گونه شیلدی را ندارد.
  • پچ کوردهای FTP یا F/UTP: در این مدل از پچ کوردها دور همه زوج ها یک عدد فویل قرار گرفت است، اما دور تک تک زوج ها شیلدی قرار داده نشده است اما سوکت های آن دارای شیلد هستند.
  • پچ کوردهای S/UTP : این نوع پچ کورد یک شیلد Braid Screen یا بافته شده را دور همه زوج های تابیده شده دارد اما دور تک تک زوج ها به صورت جداگانه شیلدی قرار نگرفته. سوکت ها نیز شیلددار می باشند.
  • پچ کوردهای SFTP یا SF/UTP : دور چهار زوج این مدل هم شیلد Braid Screen و هم فویل قرار گرفته است. اما دور تک تک زوج ها چیزی قرار داده نشده است. سوکت این مدل نیز دارای شیلد می باشد.
  • پچ کوردهای S/FTP : یک مدل دارای شیلد  Braid Screenدور زوج های تابیده شده می باشد و دور هر یک از زوج ها نیز به طور مجزا فویل قرار دارد. سوکت مدل S/FTP شیلد دار است.
  • پچ کوردهای F/FTP یا FFTP : این مدل هم دور زوج های تابیده شده و هم دور تک تک زوج ها فویل قرار دارد. سوکت این مدل نیز از نوع شیلد دار می باشد.
  • پچ کورد شبکه U/FTP : دور زوج های تابیده شده فویل قرار دارد اما شیلد یا فویلی دور تک تک زوج ها وجود ندارد. سوکت های این مدل پچ کورد شیلد دار است.

پچ کورد فیبر نوری چیست؟

پچ کورد فیبر نوری همان کابل فیبر نوری است با این تفاوت که به دو سر آن سوکت متصل شده است و به آن اجازه می ‌دهد تا سریع و راحت به تجهیزات فیبر نوری متصل شود. همانطور که می ‌دانید کابل فیبر نوری از یک یا چندین رشته شیشه ‌ای تشکیل ‌شده است. این رشته ‌ها که به‌ وسیله پوشش مناسبی روکش شده‌ اند، انتقال اطلاعات را با سرعتی بالا، به شکل پرتو های نور و برای مسافت ‌های طولانی فراهم می ‌سازند. پچ کورد فیبر نوری به ‌عنوان کابل جامپر فیبر نوری یا کابل پچ فیبر نوری نیز شناخته می‌ شود. از تفاوت‌ های پچ کورد با کابل، کانکتور های از پیش پایانه شده آن است. این کانکتور ها باعث می ‌شوند که پچ کورد فیبر نوری به راحتی به یک سوئیچ نوری یا سایر تجهیزات مخابراتی متصل شود.

انواع پچ کورد فیبر نوری

در مطلب آداپتور فیبر نوری آداپتورهای رایج، پولیش‌ها و قانون فرول را توضیح دادیم. برای انتخاب یک پچ کورد مناسب لازم است با این مفاهیم آشنا باشید، پس حتما مطلب فوق را مطالعه کنید. پچ کورد فیبر نوری را می‌توان در انواع متفاوتی دسته‌بندی کرد:

  • نوع کابل
  • ساختار کابل
  • نوع کانکتور
  • نوع پولیش کانکتور
  • اندازه جکت کابل

در ادامه به معرفی پچ کورد های هر کدام از این دسته ‌ها می‌ پردازیم.

پچ کورد فیبر نوری سینگل مود

در دو طرف کابل‌های پچ کورد فیبر نوری سینگل مود یا تک حالته از کابل فیبر تک حالته حجیم با هسته‌ی 9/125 میکرونی و کانکتورهای فیبر نوری استفاده می‌شود. رنگ کابل فیبر نوری سینگل معمولاً زرد است. در تصویر زیر یک پچ کورد فیبر نوری سینگل مود را برای کانکتورlc مشاهده می‌کنید.

پچ کورد فیبر نوری مالتی مود

پچ کورد فیبر نوری مالتی مود یا چند حالته از کابل فیبر چند حالته با هسته‌ی 62.5/125 میکرونی یا 50/125 میکرونی استفاده می‌کند و دو طرف آن به کانکتورهای فیبر نوری مالتی مود ختم می‌شود. همانطور که در تصویر زیر می‌بینید رنگ پچ کورد فیبر نوری مالتی مود معمولاً نارنجی است.

انواع پچ کورد فیبر نوری براساس ساختار کابل

1.پچ کورد فیبر نوریsimplex :

مدار سیمپلکس مداری است که در آن سیگنال ‌ها می ‌توانند در یک ‌زمان تنها در یک ‌جهت جریان داشته باشند. در این حالت یک سر فرستنده است، درحالی‌که سر دیگر گیرنده است و قابل‌برگشت نیست؛ بنابراین پچ کورد فیبر نوری Simplex زمانی استفاده می‌شود فقط نیاز به انتقال داده‌های یک‌طرفه دارند؛ بنابراین این پچ کوردها از یک هسته استفاده کرده و ساختار ساده‌ای دارند و در هر دو طرف آن فقط یک کانکتور وجود دارد.

2.پچ کورد فیبر نوری duplex :

طراحی فیبر نوری داپلکس (Duplex) به‌گونه ‌ای است که از دو فیبر جهت ارتباط استفاده می‌شود. از یک فیبر جهت ارتباط از نقطه A به B و از فیبر دیگر جهت ارتباط از نقطه B به A استفاده می‌شود؛ بنابراین در نوع تمام داپلکس هر دو سر هم فرستنده و هم گیرنده هستند؛ بنابراین پچ کورد فیبر داپلکس دارای دو فیبر و دو کانکتور در هر طرف است.

پچ کورد فیبر نوری

3.پچ کورد فیبر نوری Ribbon fan-out

Ribbon fan-out نوع خاصی از پچ کورد فیبر نوری است. کابل فیبر نوری ریبون دقیقاً همان چیزی است که از نام آن پیداست، روبانی از فیبرهای نوری که به‌صورت یک نوار مسطح شکل می‌گیرند. این کار با ساخت یک سری فیبرهای نوری مجزا و صاف قرار دادن آن‌ها و اتصال آن‌ها به یکدیگر انجام می‌شود. با استفاده از این فناوری می‌توان 24 فیبر نوری را در کنار هم قرارداد و هر سر آن شامل کانکتور مخصوصی است.

 

4.پچ کورد فیبر نوری LC

یکی از انواع پچ کورد فیبر نوری، پچ کورد فیبر نوری LC است که با کانکتور LC خاتمه می‌یابد. LC  مخفف کانکتور لوسنت (Lucent) است. ساختار کانکتور LC به سبک فشار دادن و چفت شدن است. این نوع کانکتور دارای بدنه پلاستیکی و فرول با اندازه دقیق 1.25mm و با جنس سرامیکی است. پچ‌کورد نوری نوع LC، یک نوع محبوب پچ‌کورد نوری است که فرم کوچکی دارد و باعث کاهش نویز محیط می‌شود، این نوع پچکورد به علت دارا بودن کانکتور کم حجم و فشرده، به طور گسترده‌ای برای نصب و راه‌اندازی در مناطق پرتراکم استفاده می‌شود.

پچ کورد فیبر نوری LC

پچ‌کورد LC از یک فرول 1.25 میلی‌متر استفاده می‌کند، که به اندازه نصف فرول پچ‌کورد ST است. این پچ‌کورد در وضعیت سینگل مود عملکرد بسیار خوبی دارد و بسیار پرکاربرد است. پچ‌کورد LC با استانداردهای IEC و Telcordia، ANSI / EIA / TIA مطابقت دارد. پچ‌کورد LC هم برای قطر کابل های2.0mm و  3.0mm استفاده می‌شود.

5.پچ کورد فیبر نوری SC

پچ‌کوردی است که با کانکتور SC خاتمه می‌یابد. کانکتور SC توسط شرکت ژاپنی NTT اختراع شده است. SC مخفف کانکتور مشتری (Subscriber) یا کانکتور مربعی(Square) و یا کانکتور استاندارد است. استفاده از آن‌ها در ارتباطات داده‌ها و مخابرات فیبر نوری بسیار شایع است. این نوع کانکتور از نوع فشار و کشش بوده و می‌تواند برای ۱۰۰۰ چرخه اتصال استفاده شود. پچ‌کورد SC در کانکتور خود دارای قفل می‌باشد و با این حرکت از طریق فرول سرامیکی یک اتصال تراز و دقیق به وجود می‌آورد. پچ‌کورد SC کم هزینه، ساده و هم‌چنین با دوام است که این امر از ویژگی‌های خاص این کانکتور بوده و از نوع ارزان و با صرفه اقتصادی است. پچ‌کورد SC به طور گسترده‌ای در شبکه‌های فیبر نوری استفاده می‌شود و می‌تواند با اکسید زیرکونیوم و قاب پلاستیکی همراه باشد.

پچ کورد فیبر نوری SC

6.پچ کورد فیبر نوری FC

پچ‌کورد فیبر نوری FC دارای کانکتور FC می‌باشد و نحوه اتصال آن به صورت پیچشی است. FC مخفف کانکتور ثابت است (Fixed Connector) همانند کانکتور SC ،FC نیز توسط کمپانی NTT اختراع شد. پچ‌کورد FC دارای بدنه فلزی و ساختار پیچشی است. در پچ‌کورد FC فرول و آستر مورد استفاده در کانکتورها همانند کانکتور SC است.

پچ کورد فیبر نوری FC

7.پچ کورد فیبر نوری ST

پچ کورد ST فیبر نوری با کانکتور ST خاتمه یافته است. ST مخفف Straight-Tip و به شکل مقابل است. قطر کانکتور ST مانند کانکتور SC فرول 2.5 میلیمتری دارد. این نوع پچ کورد توسط AT & T توسعه داده شده و در دهه‌های 1980 و 1990 بسیار محبوب بوده است. کانکتور ST سرنیزه‌ای شکل و دارای فرول طولانی فنری برای نگه داشتن فیبر می‌باشد. این نوع پچ کورد در هر دو نوع مولتی مود و سینگل مود در دسترس است. آداپتورهای سیمپلکس و داپلکس افقی نصب شده با محفظه فلزی یا پلاستیکی موجود بوده و می‌تواند به دو دسته دارای آستر از جنس برنز فسفات و یا اکسید زیرکونیوم تقسیم شود. البته ممکن است تمایل افراد به جای استفاده از محفظه پلاستیکی به جنس فلزی بیشتر باشد. پچ کورد فیبر نوری ST دارای نوک صاف و مستقیم است که موجب می‌شود به راحتی داخل و خارج شود. اگر احساس می‌کنید دارای اتلاف توان بالایی هستید، می‌توانید آن را دوباره جا بزنید این نوع کانکتور تا 500 بار ورود و خروج استاندارد بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه می‌دهد. پچ کورد فیبرنوری ST از نسل های قدیمی پچ کورد می‌باشد، اما هنوز به طور گسترده برای شبکه‌های مولتی مود، از جمله شبکه‌های محلی برای ساختمان‌ها و دانشگاه‌ها استفاده می‌شود.

پچ کورد فیبر نوری ST

8.پچ کورد فیبر نوری Din

پچ‌کورد فیبر نوری Din عموما با کابل فیبر نوری 2.0 میلیمتری یا 3 میلیمتری عرضه می‌شود و در انواع سیمپلکس و داپلکس موجود است. قطر هسته فیبرنوری استفاده شده در این پچ‌کورد 9 میکرومتر ؛ قطر پوشش 125 میکرومتر و قطر ژاکت بافر 900 میکرومتر از جنس LSZH است. فیبرنوری این پچ کورد دارای خصوصیاتی با حداقل مقاومت کششی 100 نیوتن است. کانکتور Din استفاده شده در این فیبر تا 1000 بار قابل استفاده است. همچنین هزینه کم، کاربری آسان و دوام این کانکتور پچ‌کورد Din را به انتخاب مناسبی تبدیل کرده است.

پچ کورد فیبر نوری Din

پچ کورد فیبر نوری MTRJn

یکی دیگر از انواع پچ کورد فیبر نوری، پچ کورد MTRJ با کانکتور MT-RJ است. MT-RJ مخفف فیش سفارشی انتقال مکانیکی (Mechanical Transfer Registered Jack) است. کانکتور MTRJ توسعه یافته کانکتور MT و RJ است. این نوع پچ کورد دارای محفظه و فرول پلاستیکی است. کانکتور MTRJ از فرم فرول MT که توسط NTT تولید شده اقتباس گرفته شده است. هر کانکتور MTRJ قابلیت نگه داشتن دو هسته فیبر را دارد (کانکتور داپلکس) و شباهت خاصی به کانکتور مسی اترنت RJ45 دارد. اندازه آن نصف کانکتور SC است و در کاربردهای فیبر تا دسکتاپ منجر به کاهش قیمت در هر پورت فیبر می‌شود. کانکتورهای MTRJ به دو صورت (با دو پین فلزی) نر و (بدون سوزن و پین) ماده موجود است. پچ کورد MTRJ معمولا برای کاربردهای شبکه استفاده می شود. اندازه آن کمی کوچکتر از فیش های تلفن استاندارد می باشد و کار با آن بسیار آسان است.

پچ کورد فیبر نوری MTRJn

9.پچ کورد فیبر نوری E2000

پچ کورد E2000 با کانکتور E2000 خاتمه یافته است. کانکتور E2000 برای محافظت از فرول از گرد و غبار و خش دارای دریچه و دیافراگم فنری شکل می‌باشد. دریچه و دیافراگم کانکتور هنگامی که کانکتور آزاد است به صورت اتوماتیک بسته می‌شود. این دریچه فنری شکل باعث می‌شود که آلودگی به داخل وارد نشود یا نور لیزر از کانکتور خارج نشود. هنگامی که به آداپتور متصل می‌شود دریچه به صورت اتوماتیک باز می‌شود. با ساختار مشابه کانکتور SC، کانکتور E2000 کوچکتر است. پچ کورد E2000 یکی از آخرین سبک و طراحی‌های این نوع کابل است و در عین حال یکی از گران قیمت‌ترین پچ کوردهای فیبر نوری است.

پچ کورد فیبر نوری E2000

10.پچ کورد فیبر نوری MU

پچ کورد MU با کانکتور MU خاتمه یافته است. کانکتور MU نیز اختراع کمپانی NTT است. دارای پوشش و محفظه پلاستیکی بوده و ساختار آن به صورت فشار و کشش (Push & Pull) می‌باشد. کانکتور MU یک کانکتور کوچک فرمی است که ویژگی‌های یک فرول کانکتور LC با قطر ۱٫۲۵mm داراست. کانکتور MU همان مکانیسم قفل شدن کانکتور SC را دارد که براساس فشار و کشش تعبیه شده است. کانکتور فیبر نوری MU اندازه مشابه LC و گاهی اوقات به نام SC کوچک خوانده می‌شود. کانکتورهای MU در انتقال پیشرفته نوری، تبادل، و سیستم‌های مشترک و یا نرم افزار با سرعت بالای داده استفاده می شود. اخیرا پچ کورد MU توسعه داده شده است تا در آینده به جای SC استفاده شود.

پچ کورد فیبر نوری MU

11.پچ کورد فیبر نوری MPO/MTP

پچ کورد MPO با کانکتور MPO خاتمه یافته است. پچ کورد MPO یک پچ کورد ظرفیت بالا با اتصال چند فیبر بر محور ساخت فرول نوع MT است. این کانکتور با استانداردهای IEC 61754-7 و TIA / EIA 604-5A سازگار است و برای پایان مسیر و ترمینه کردن آن و برای کاربردهای با ظرفیت بالا، بسیار باصرفه است. فیبرنوری استفاده شده در این پچ کورد این نوع پچ کورد معمولا از نوع کابل نوع ریبون است. MPO در هر کانکتور خود چند فیبر را شامل می‌شود و به این معناست که MPO می‌تواند چندین کانکشن را با یک کانکتور خود برقرار کند، این تعداد می‌تواند ۱۲، ۲۴، ۳۶ و … باشد. MTP ورژن بروز شده MPO می‌باشد. کانکتور MTP یک کانکشن ظرفیت بالا بین تجهیزات شبکه در اتاق مخابرات ایجاد می کند و برای این کاربردها مناسب است. این نوع پچ کورد بر مبنای سیستم فشار و کشش چفت می‌شود که به راحتی می توان آن را وارد و خارج نمود.

کلکتور فیبر نوری mto

در رابطه با پچ کورد فیبرنوری در وبسایت  sopto.com.cn آماده است که :

Fiber optical patch cord usually refers to the optical fiber with connection ports at both ends, which is mainly used between equipment and equipment to play the role of line connection. The primary consideration when choosing an optical fiber patch cord is how to choose the appropriate fiber patch cord interface. There are dozens of patch cord interface types, but currently the most widely used are SC, LC, ST, FC, MPO/MTP, etc. Different interface types have different application methods and characteristics.

سوالات متداول:

1.پچ کورد شبکه چیست؟

پچ کورد شبکه همون کابل شبکه ‌است که کوتاه شده و دو سر اون سوکت قرار گرفته است .

2.پچ کورد شبکه SFTP چیست؟

پچ کورد SFTP یعنی یک پچ کورد شیلد داره که دور همه‌ جفت سیم‌های داخلش یک فویل و یک توری فلزی برای ارتینگ بهتر کشیده شده است .

3.آیا پچ کورد سفارشی فیبر نوری هم تولید می کنید؟

بله طبق درخواست مشتری پچ کورد فیبر با هر متراژ و مشخصات و نوع سوکت که درخواست بدهند تولید و تحویل میشه.

امتیاز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *