مقالات

ماژول فیبر نوری چیست؟ بررسی 6 ویژگی

ماژول فیبر نوری

قسمت های اصلی یک ماژول فیبر نوری شامل: یک فرستنده و گیرنده، محلی برای اتصال کابل فیبر نوری به ماژول و محلی برای اتصال ماژول به دستگاه الکترونیکی که در آن نصب می شود. یک سیستم ورودی / خروجی اولیه (BIOS) استاندارد ، که به صورت یک تراشه کامپیوتری کوچک در یک ماژول فیبر نوری است. BIOS به ماژول اجازه می دهد، تا اجزای خود را شناسایی کند و اطلاعات را بین ماژول و دستگاه الکترونیکی به عقب و جلو منتقل کند. واژه‌ی SFP مخفف عبارت Small Form-Factor Pluggable به معنای ماژول قابل اتصال کوچک است. ماژول یک رابط شبکه جمع و جور است که قابلیت اتصال سریع را برای اپلیکیشن‌های هر دو برنامه ارتباط از راه دور و ارتباطات DATA فراهم می‌کند. با استفاده از ماژول‌ها سرعت بسیار بهتری در مقایسه با سایر ارتباطات کابلی در شبکه اتفاق می‌افتد. ماژول‌ها یا SFP ها تکنولوژی محبوب در صنعت شبکه و تجهیزات فیبر نوری هستند که به صورت مشترک توسط فروشندگان تجهیزات شبکه توسعه و پشتیبانی می‌شود.

ماژول فیبر نوری SFP

قبل از ماژول‌های قابل حمل کنونی رابط های ثابتی به نام GIBIC یا همان اتصالات ماژولار که بر روی سوئیچ ها به صورت ثابت نصب بودند و فقط قابلیت نصب پچکورد را داشتند استفاده می‌شد. این موضوع یکی دیگر از دلایل محبوبیت ماژول های SFP استُ زیرا که درگاه رابط در صورت لزوم می‌تواند به هر نوع گیرنده مناسب مجهز شود.

ماژول sfp  یک رابط سخت افزاری به صورت plug and play است (یعنی به محض جاگذاری ماژول کار می‌کند)، این ماژول برای متصل کردن یک دستگاه فرستنده گیرنده‌ی مشخص به  کابل فیبر نوری یا بعضی اوقات کابل مسی استفاده می‌شود. در واقع این ماژول امکان اتصال کابل فیبرنوری یا شبکه را به دستگاه‌ها فراهم می‌کند. فرستنده‌های SFP  از SONET، گیگابیت اترنت، فیبر نوری، PON و سایر استانداردهای ارتباطی پشتیبانی می‌کنند. در ابتدای ابداع ماژول‌ها یا همان SFPها سرعت مورد ساپورت در شبکه و اترنت 1 Gbit/s و در کانال‌های فیبرنوری نهایتا 4Gbit/s  بود.

پس از پیشرفت تکنولوژی و درسال 2006 سرعت SFP ها به حداکثر 10 Gbit/s ارتقا پیدا کرد. SFP در اکثر برنامه‌های کاربردی جایگزین GBICهای بزرگتر شد و توسط برخی از افراد به عنوان Mini-GBIC خوانده شد.

SFP ها و ماژول های فیبرنوری در سه مدل فرستده و گیرنده یا به صورت ماژولی تک کور در بازار عرضه شده‌اند. عموما در بازار ماژول‌هایی با مشخصات مختلف وجود دارند و به کاربران امکان انتخاب فرستنده گیرنده مناسب را با توجه به شرایط زیرساختی و تجهیزات مورد استفاده مانند نوع فیبر نوری مورد استفاده (سینگل مود یا مالتی مود) برای هر لینک می ‌دهد. ماژول های SFP در چندین دسته‌ی مختلف وجود دارند.

ماژول SFP

سازگاری ماژول SFP

از آن‌جایی که استاندارد بین المللی رسمی و تنظیم شده‌ای برای ماژول‌های SFP وجود ندارد.تشخیص سازگاری SFP به طرز فریب دهنده‌ای مشکل است. در عوض، سازگاری در قرارداد چند منبع (MSA) یافت می شود. این توافق نامه‌ای است که توسط تعدادی از تولیدکنندگان پشتیبانی می‌شود که با یکدیگر همکاری می‌کنند تا ابزاری مطمئن برای ترکیب و تطبیق موفقیت‌آمیز مارک‌های SFP ارائه دهند.

چالش‌ این است که، علی‌رغم وجود قرار چند منبع (MSA)، ماژول‌های SFP زمانی که برندها با هم ترکیب نشوند، بهترین عملکرد را دارند. و این مانع بزرگی برای بهینه سازی هزینه تجهیزات به وجود می‌آورد. شما می‌توانید دستورالعمل‌های MSA را دنبال کنید و سعی کنید از قطعات کم‌هزینه در اجزای مختلف شبکه خود استفاده کنید، یا می‌توانید سازگاری را ساده کنید و فقط از محصولات یک برند استفاده کنید. به طور کلی، سازگاری MSA را می‌توان با موفقیت در اکثر شبکه‌ ها استفاده کرد.

کاربرد ماژول های فیبر نوری چیست؟

با توجه به ویژگی های منحصر به فرد ماژول های فیبر نوری از این رابط در مصارف مختلفی استفاده می شود. به گونه ای که امروزه اغلب اجزای شبکه نظیر روتر و سوئیچ Uplink و حتی سوئیچ های اترنت دارای پورتی برای اتصال این ماژول هستند. ماژول فیبر نوری بسیار با کیفیت است و برای محیط سخت طراحی شده اند. به همین دلیل می توانند انواع اطلاعات را در بستر فیبر نوری و تا فواصل بیش از ۱۰ کیلومتر انتقال دهند.برای این که ماژول فیبر نوری را به درستی خریداری نمایید باید به چند نکته توجه کنید که در ادامه به اختصار توضیح می دهیم:

  • باید بررسی کنید که ماژول ها با پورت سوئیچ و کابل تطابق داشته باشند.
  • مطمئن شوید که ماژول ها با استاندارد های تایید شده هماهنگ بوده و تطابق دارند.
  • باید دمای کارکرد را مد نظر قرار دهید و بر آن اساس خرید کنید.
  • باید بررسی کنید که ماژول ها دوام کافی را در برابر تخلیه الکترواستاتیک داشته باشند.

با پیشرفت قابل ملاحظه در تکنولوژی کاربران زیادی می توانند بدون محدودیت جغرافیایی و از طریق استفاده از ماژول فیبر نوری شبکه ای را تشکیل داده و به یکدیگر متصل شوند. از این راه می توان باعث ایجاد تعامل و ارتباطات از راه دور شد. با استفاده از ماژول ها می تواند سرعت انتقال اطلاعات را تا حدود ده ها کیلومتر بیشتر کرد. شرکت پودسان به عنوان یکی از فروشندگان این تجهیزات، ابزارهای مورد نیاز برای راه اندازی شبکه را با مناسب ترین قیمت و مرغوب ترین کیفیت در اختیار مشتریان محترم قرار می دهد.

در رابطه با کاربرد ماژوا های فیبر نوری در وبسایت unitekfiber.com آمده است که :

 

Application of optical modules in data centers
The data center is no longer just one or several computer rooms, but a group of data center clusters. In order to achieve the normal work of various Internet services and application markets, data centers are required to operate in coordination. The massive and real-time exchange of information between data centers has created the need for data center interconnection networks, and optical fiber communication has become a necessary means to achieve interconnection.

انواع ماژول فیبر نوری

انواع ماژول فیبر نوری بر اساس سرعت عبارتند از:

  • ماژول فیبر نوری1G:  سرعت این ماژول ها یک گیگابیت بر ثانیه یا ۱۰۰۰ مگ بر ثانیه است. از این دسته می توان به ماژول های SFP , GBIC , SFF و ۱X9 اشاره کرد.
  • ماژول فیبر نوری1.5G/2.5G: این ماژول که به انواع مختلفی نظیر SX، LX، ZX و … تقسیم می شود. ماژول SFP GPON از این دسته محسوب می شود.
  • ماژول فیبر نوری10G یا SFP : این نسخه جدیدترین مدل ماژول فیبر نوری است که سرعت انتقال دیتا آن تا ۱۶ گیگابیت بر ثانیه می رسد. این ماژول قابلیت پشتیبانی کانال های فیبر نوری با پهنای باند ۸۸ گیگ بر ثانیه، اترنت ۱۰ گیگابایت و استاندارد OTU2 را دارند. این ماژول محبوب ترین انواع ماژول فیبر نوری است. از نمونه های این ماژول می توان به SFP+ , XFP , X2 , XENPAK نیز اشاره نمود .
  • ماژول فیبر نوری25G: ماژول SFP28 یک ماژول فیبر نوری با سرعت ۲۵ گیگ است .
  • ماژول فیبر نوری40G: این دسته شامل ماژول های QSFP+ , QSFP , CFP , 300PIN که سرعت در این ماژول ها به ۴۰ گیگ می رسد.
  • ماژول فیبر نوری100G:  این دسته از ماژول ها پر سرعت ترین ماژول های فیبر نوری محسوب می شود. که ماژول QSFP28 و QSFP DD از این دسته محسوب می شوند.

ویژگی ماژول SFP

در ادامه به نوع ماژول فیبر نوری اشاره می‌کنیم:

نکات مهم در انتخاب و خرید ماژول فیبر نوری

هنگام خرید یک ماژول فیبر نوری، در نظر گرفتن چندین فاکتور کلیدی برای اطمینان از سازگاری، عملکرد و قابلیت اطمینان ضروری است. به همین منظور، در ادامه به نکات مهم در انتخاب و خرید ماژول SFP اشاره می‌کنیم:

مشخصات ماژول فیبر نوری

سرعت انتقال: ماژول‌های فیبر نوری در محدوده‌های سرعت مختلفی مانند 1G، 10G، 25G، 40G، 100G و حتی 400G  قرار دارند. مطمئن شوید که ماژول از سرعت مورد نیاز شبکه شما پشتیبانی می‌کند.

فاصله انتقال: بسته به فاصله بین دستگاه‌ها، ماژول مناسب را انتخاب کنید. برخی از ماژول‌ها برای انتقال در مسافت‌های کوتاه (SFP-SR تا 300 متر) یا در مسافت‌های طولانی (SFP-LR برای حداکثر 10 کیلومتر) طراحی شده‌اند.

طول موج: مطمئن شوید که طول موج ماژول با زیرساخت شبکه شما مطابقت دارد، معمولاً از 850 نانومتر برای برد کوتاه تا 1310 یا 1550 نانومتر برای کاربردهای دوربرد متغیر است.

ویژگی های ماژول فیبر نوری چیست؟

  • یکی از مهمترین ویژگی های این رابط ها نحوه عملکردشان است که سبب می شود سوئیچ ها در سریع ترین حالت ممکن با هم ارتباط برقرار کنند. همچنین سبب تسهیل ارتباط آن ها با سایر اجزای شبکه نظیر روترها می شود.
  • هم قابلیت استفاده از کابل های فیبرنوری و هم کابل های مسی را دارند.
  • برای مناطقی که دسترسی کمی دارند می توان از فرم کوچک این نوع ماژول ها استفاده کرد.
  • با کابل های فیبر نوری دو حالته Multimode یا Singlemode سازگار است.
  • قابلیت پشتیبانی از طول موج های چند حالته و Singlemode را دارد.
  • SFP+  جدید ترین نسخه این نوع ماژول است که سرعت آن به بیش از ۱۰ Gbps می رسد.

ماژول های نوری

 ماژول های نوری چند حالته Multi-Mode

آنها برای استفاده با کابل چند حالته (MM) معمولاً از استاندارد 50/125 یا استاندارد 62.5 / 125 طراحی شده اند. ماژول ها از انتقال داده با سرعت حداکثر 10 گیگابایت بر روی امواج با ضخامت 850 نانومتر یا 1320 نانومتر پشتیبانی می کنند. انرژی نور برای انتقال داده ها استفاده می شود، یک دیود ساطع کننده نور به عنوان منبع استفاده می شود. چندین حالت تابش در امتداد فیبر نوری وجود دارد که هر کدام در زاویه منحصر به فرد خود قرار دارند. نقطه ضعف ماژول SFP و روش MM چیست؟ حداکثر فاصله تحت پوشش 550 متر است.

ماژول های نوری تک حالته Single-Mode

کابل تک حالته (SM) معمولاً از استاندارد 9/125 استفاده می شوند. در اینجا از فناوری دیگری استفاده شده است ، لیزر به عنوان منبع نور استفاده می شود، تابش در امتداد فیبر نوری در یک حالت پخش می شود، به طوری که فاصله انتقال داده به 120 کیلومتر می رسد.
همچنین ماژول های SFP با تکنولوژی WDM وجود دارد که در آن دریافت و تحویل سیگنال از طریق یک هسته واحد (با استفاده از یک کانکتور) اما در طول موج های مختلف انجام می شود. این یا تعداد هسته در هنگام ساخت شبکه را کاهش می دهد ، یا در پروژه هایی که میزان هسته با بودجه محدود است ، موجب صرفه جویی در هزینه می شود. در این فناوری فقط از یک فیبر نوری تک حالته استفاده می شود. از دو ماژول زوج برای سازماندهی اتصال استفاده می شود که هر یک از آنها دارای طول موج های مختلف (مخالف) گیرنده یا فرستنده هستند ، به عنوان مثال ، 1310 نانومتر و 1550 نانومتر.

انواع کانکتور ماژول SFP

انواع کانکتور ماژول SFP چیست؟

در کنار تفاوت در نوع ارسال و دریافت اطلاعات، تفاوت در کانکتور نیز وجود دارد که LC یا SC باشد. در صورتی که شما استفاده کننده هستید این کانکتور ها از قبل در اختیار شما قرار دارد و فقط استفاده می کنید. اما در صورتی که مسئول راه اندازی هستید باید بدانید کانکتور ماژول SFP چیست ، تفاوت آنها را بدانید و مطابق با آن طراحی را انجام دهید. در بیشتر موارد کانکتور ماژول SFP از نوع LC است که در ایران به لیلا معروف است.

زمانی که پچ کورد فیبر را انتخاب می کنید باید ببینید هر طرف پچ کورد به کجا وصل می شود. برای مثال در صورتی که اتصال بین دو ماژول است، هر دو کانکتور یک شکل و LC است. پس پچ کورد فیبر نوری LC/LC یا به اصلاح لیلا به لیلا است. زمانی که ارتباط بین ماژول و پچ پنل است، و سمت پچ پنل SC است، پچ کورد SC/LC یا سارا به لیلا است. اگر کابل و ماژول SFP شما دارای اتصالات متفاوتی هستند ، می توانید از آداپتور استفاده کنید.

از مزایای خرید ماژول SFP از فروشگاه اعتماد شبکه پرهام می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •     قیمت رقابتی: ما به دلیل آنکه نماینده رسمی برندهای معتبر هستیم، ماژول فیبر نوری را با قیمت مستقیم و بدون واسطه ارائه می‌دهیم.
  • ارسال سریع: ما به خاطر داشتن تیم لجستیکی قوی به شما کمک می‌کنیم تا سفارشات خود را در کمتری زمان در هر کشور تحویل بگیرید.
  • ضمانت اصالت: ما به شما ضمانت اصالت کالا می‌دهیم، زیرا از اورجینال بودن محصولات خود اطمینان کامل داریم.
  • بازگشت کالا: شما این امکان را دارید سفارش خود را در طول مدت 7 روز عودت دهید و پول خود را کامل از ما دریافت کنید.
  • پشتیبانی فنی: تیم پشتیبانی ما به شما کمک می‌کنند تا در فرآیند خرید، انتخاب محصول مناسب و سایر موارد موفق عمل کنید.
  • مشاوره رایگان: همکاران ما در مجموعه اعتماد شبکه پرهام ما به شما راهنمایی، مشاوره و آموزش رایگان ارائه می‌دهیم تا در خرید، نصب و ارتقای تجهیزات شبکه خود موفق باشید.

سخن آخر

پورت ‌های SFP بخش مهمی از ارتباطات پر سرعت و ارتباطات داده، به ویژه در محیط‌ های با شبکه بزرگ هستند. مهم است که به یاد داشته باشید که هدف نهایی یک پورت SFP راحت ‌تر کردن اتصال قابل اعتماد، سیمی و پر سرعت بین دو دستگاه از طریق کابل‌ های مسی یا فیبر نوری است. به لطف پورت های SFP و ماژول ‌های SFP، شما و دیگر اعضای تیم می ‌توانید با استفاده از اتصالات فوق العاده سریع و امن با هم کار کنید. کابل فیبر نوری سریع ‌تر و مقاوم ‌تر از کابل مسی، اما گران قیمت ‌تر از کابل مس است. کابل Single Mode برای فاصله ‌های دور بهینه است. در این مطلب سعی کردیم که شما را به‌ صورت کامل با ماژول فیبر نوری آشنا کرده و نکات جذابی را ارائه کنیم. شما هم می‌ توانید نظرات خود را در این زمینه با ما در میان گذارید. تاکنون تجربه کار با ماژول فیبر نوری را داشته ‌اید؟ می‌ توانید در بخش کامنت ‌ها با ما در ارتباط باشید.

سوالات متداول:

1.در انتخاب ماژول فیبر چه نکاتی رو باید رعایت کنیم؟

ماژول فیبر بر اساس تجهیزات تهیه شده مانند سوئیچ، تجهیزات زیر ساخت شبکه، کابل فیبر نوری و سرعت مورد نیاز در بستر شبکه انتخاب و به کار گرفته می شود.

2.آیا ماژول فیبر نوری دارای گارانتی هستند؟

کلیه محصولات فروشگاه اعتماد شبکه پرهام با گارانتی به مشتری تحویل داده می‌شوند. مشتریان تا 7 روز امکان عودت محصول را دارند به شرطی که جعبه کالا دست ‌نخورده و سالم باشد.

3.ساختار ماژول فیبر نوری چگونه است؟

فیبر نوری شامل: یک فرستنده و گیرنده، محلی برای اتصال کابل فیبر نوری به ماژول و محلی برای اتصال ماژول به دستگاه الکترونیکی که در آن نصب می شود. یک سیستم ورودی / خروجی اولیه (BIOS) استاندارد ، که به صورت یک تراشه کامپیوتری کوچک در یک ماژول فیبر نوری است.

امتیاز

دیدگاهی در مورد “ماژول فیبر نوری چیست؟ بررسی 6 ویژگی

  1. نادر چاوشی گفت:

    آیا انواع ماژول فیبر نوری بر اساس سرعت و فاصله انتقال داده وجود دارند؟ لطفا توضیح دهید که کدام نوع برای چه کاربردی مناسب است.

  2. بنفشه موحد گفت:

    به‌طور کلی، عملکرد ماژول فیبر نوری در بهبود کیفیت شبکه چگونه است؟ آیا این ماژول‌ها با تمامی دستگاه‌های شبکه سازگارند؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *